Koronavírus: Počet úmrtí na COVID-19 prekročil v USA číslo 90.000

19.05.2020 Celý región

Washington 19. mája (TASR) - Počet úmrtí na koronavírusovú chorobu COVID-19 v Spojených štátoch prekročil v pondelok číslo 90.000, pričom potvrdených prípadov nákazy tam je 1,5 milióna. Informovala o tom v noci na utorok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na Univerzitu Johnsa Hopkinsa (JHU).

Táto inštitúcia so sídlom v Baltimore, ktorá monitoruje vývoj pandémie v USA, zaznamenala iba v jednom týždni 10.000 úmrtí.

Spojené štáty majú najvyšší počet úmrtí na COVID-19 na svete, ako aj najviac potvrdených prípadov infekcie, avšak niekoľko krajín - vrátane Belgicka, Španielska, Británie, Talianska či Švédska - zaznamenalo viac úmrtí na jedného obyvateľa.

V štáte New York úrady registrujú takmer tretinu všetkých úmrtí, uviedla JHU.

Na základe priemeru 20 epidemiologických modelov môže bilancia mŕtvych do 6. júna dosiahnuť 112.000. V USA sa dosiaľ vykonalo takmer 11,5 milióna testov, čo je menej než v desiatkach iných krajín na jedného obyvateľa, a vyliečilo sa približne 272.000 pacientov.

Počet úmrtí dosiahol v USA hranicu 50.000 už 24. apríla, pričom 11. mája ich bolo 80.000.

Podľa najnovších údajov počet úmrtí na COVID-19 v USA už druhý deň za sebou klesá - za uplynulých 24 hodín ich zaznamenali 759.

Pandémia od konca minulého roka, keď vypukla v Číne, celosvetovo zabila už vyše 316.000 ľudí.

Americký prezident Donald Trump v pondelok označil Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) za "bábku Číny" a potvrdil, že zvažuje zníženie alebo zrušenie jej podpory zo strany Spojených štátov.

Trump dodal, že USA ročne platia do fondov WHO približne 450 miliónov dokárov, čo je najväčší príspevok zo všetkých členských krajín. Podľa jeho slov WHO "nezaobchádza s USA dobre".
 
 

Česko má najvyšší denný prírastok nakazených za mesiac

Praha 19. mája (TASR - Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Česku stúpol o 111 na celkových 8586. Ide o najvyšší denný počet od 21. apríla. Vyliečilo sa 5641 osôb, počet obetí je stále 297. S odvolaním sa na web ministerstva zdravotníctva o tom v utorok informoval spravodajský portál Novinky.cz.

V ČR sa v pondelok o polnoci po 66 dňoch skončil núdzový stav. Niektoré opatrenia zavedené v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 už vláda zrušila, iné však v Česku stále platia, ako napríklad povinné nosenie rúšok či zákaz hromadných akcií.
 
 
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom v Brazílii už prekonal Britániu

Rio de Janeiro 19. mája (TASR) - Celkový počet zaznamenaných prípadov nákazy novým koronavírusom v Brazílii prekročil počet infikovaných v Británii. Vyplýva to z údajov brazílskeho ministerstva zdravotníctva zverejnených v pondelok, ktoré citovala tlačová agentúra DPA.

V Brazílii sa koronavírusom nakazilo 254.220 ľudí a 16.792 osôb zomrelo.

Podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, zhromaždených z celého sveta, teraz celkový počet nákaz v Brazílii prekonal Britániu, ktorá zaznamenala vyše 247.000 nakazených.

Výpočet univerzity ukazuje, že Brazília má tretí najvyšší počet nákaz na svete - po Spojených štátoch a Rusku. Británia je na štvrtom mieste.

Vzhľadom na počet nezistených prípadov je pravdepodobné, že skutočný údaj z Brazílie je ešte vyšší.

Najťažšie zasiahnutými oblasťami v Brazílii sú severné a severovýchodné regióny, kde je infraštruktúra na slabej úrovni, píše spravodajský portál G1 na základe vlastnej investigatívy.

Päť miest s najvyšším počtom nákaz a s najvyššou smrtnosťou sa nachádza v najväčšom štáte Amazonas na severe Brazílie.

Koronavírus sa po Latinskej Amerike rýchlo šíri a počty mŕtvych tam neustále rastú.
 
 

Čína hlási sedem nových prípadov, Južná Kórea 13

Peking 19. mája (TASR) - Čína zaznamenala v utorok sedem nových prípadov nákazy novým koronavírusom za uplynulých 24 hodín. Južná Kórea hlási 13 nových prípadov, píše agentúra AP.

Tri z nových čínskych prípadov pochádzajú zo zahraničia. V Číne zostáva v dôsledku koronavírusu v nemocniciach 85 pacientov, 392 je pod dohľadom v izolácií, pričom úrady ich považujú za potenciálne prípady nákazy.

Denný počet nových prípadov v Južnej Kórei sa po miernom náraste z prvej polovice mája opäť znižuje. Deväť nových prípadov pochádza z hlavného mesta Soul, kde úrady spojili viacero infikovaných so znovuotvorenými nočnými klubmi v zábavnej štvrti Itchewon.

Juhokórejské úrady sa tento týždeň v stredu chystajú otvoriť školy pre žiakov posledných ročníkov stredných škôl. Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Kim Gang-lip vyzval obyvateľov na obozretnosť, školy nabáda na zdvojnásobenie preventívnych bezpečnostných opatrení.

Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) hlási celkom 11.078 prípadov nákazy v krajine a 263 úmrtí.

Čína, ktorá je epicentrom svetovej koronavírusovej pandémie, zaznamenala 82.690 prípadov a 4634 úmrtí.
 
 

V Nemecku pribudlo 513 nakazených a 72 úmrtí

Berlín 19. mája (TASR) - V Nemecku zaznamenali za posledných 24 hodín 513 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Celkovo tak v krajine evidujú už 175.210 infikovaných.

Vyplýva to z najnovších údajov Inštitút Roberta Kocha (RKI), o ktorých v utorok informovala agentúra Reuters.

V Nemecku za tento čas pribudlo aj 72 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje. V krajine tak dosiaľ celkovo zaevidovali už 8007 úmrtí.
 
 
 

V Maďarsku pribudlo 21 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom

Budapešť 19. mája (TASR) - V Maďarsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 21 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a na ochorenie COVID-19 zomrelo ďalších päť starších pacientov trpiacich na chronické ochorenia, uviedol v utorok krízový štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu.

Celkový počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom stúpol na 3556 a obetí na 467. Z nemocníc prepustili 1412 vyliečených. Aktívnych nakazených je v Budapešti 756 a mimo nej 921.

V úradnej domácej karanténe je 10.394 ľudí. Laboratóriá otestovali celkovo 138.697 vzoriek.
 
 

Rusko zaznamenalo 9263 nových prípadov nákazy a 115 úmrtí

Moskva 19. mája (TASR) - Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Rusku za uplynulých 24 hodín zvýšil o 9263 a dosiahol 299.941. Denný prírastok nakazených tak už štvrtý deň za sebou neprekročil 10.000. Informovala o tom v utorok agentúra TASS.

V Rusku zaznamenali aj 115 ďalších úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje. Nákaze tam celkovo podľahlo 2837 osôb.

Podľa krízového strediska denný nárast prípadov dosiahol rekordne nízku úroveň - 3,2 percenta, rovnako ako v pondelok.

Najviac nových prípadov bolo opäť zaznamenaných v Moskve (3545), kde doposiaľ potvrdili celkovo 149.607 infikovaných, Moskovská oblasť hlási 898 a Petrohrad 453 nových prípadov ochorenia COVID-19.
 
 

Počet nakazených koronavírusom presiahol v Indii 100.000

Naí Dillí 19. mája (TASR) - Počet prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom presiahol v Indii 100.000, čo zhruba zodpovedá počtu lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) v krajine. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s tým, že nárast infikovaných sa zatiaľ nespomaľuje.

Za posledných 24 hodín zaznamenali indické úrady 4970 nových infekcií, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 101.139. V krajine doposiaľ podľahlo ochoreniu 3163 ľudí a vyliečilo sa približne 37.000 ľudí.

India už v sobotu v počte prípadov nákazy predstihla Čínu, v ktorej koronavírus koncom vlaňajšieho decembra zaznamenali vôbec prvýkrát, pričom následne sa odtiaľ rozšíril do celého sveta.

Dhruva Čaudhrí, prezident najväčšej indickej neziskovej organizácie združujúcej zdravotníkov, ktorí sa starajú o kriticky chorých pacientov, pre Reuters v apríli uviedol, že India má pravdepodobne len zhruba 100.000 lôžok na jednotkách JIS a 40 pľúcnych ventilátorov.

India v nedeľu predĺžila až do konca mája prísne obmedzenia pohybu osôb, ktoré v krajine platia už skoro dva mesiace.

Nákazu sa stále nedarí dostať pod kontrolu v indickej metropole Naí Dillí a vo veľkomestách Bombaj a Čennaí, kde budú naďalej platiť prísne obmedzenia pohybu a karanténne reštrikcie.

Opatrenia však budú čiastočne zmiernené v oblastiach krajiny s nižším rizikom infekcie, aby sa podporilo oživenie ekonomiky.

V Indii zavedené obmedzenia postihli zhruba 1,3 miliardy ľudí, čo je najviac na svete. To má ničivý vplyv na indickú ekonomiku, keďže o prácu prišli milióny tamojších migrujúcich pracovníkov.
 
 
 

Koronavírus si v Británii vyžiadal takmer 43.000 obetí

Londýn 19. mája (TASR) - Koronavírusu SARS-CoV-2 podľahlo v Británii najmenej 42.990 ľudí. Vyplýva to z bilancie tlačovej agentúry Reuters vychádzajúcej z údajov britského štatistického úradu, ktoré boli k dispozícii v utorok.

Údaj zahŕňa úmrtia zo všetkých štyroch krajín Spojeného kráľovstva: Anglicka, Walesu, Škótska a Severného Írska.

Z dát vyplýva, že ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, si v domovoch opatrovateľskej služby v Spojenom kráľovstve vyžiadalo do 8. mája vyše 10.000 obetí.

Tieto údaje tiež podľa Reuters potvrdzujú, že Británia patrí medzi tie krajiny, ktoré pandémia postihla najhoršie. V rámci Európy krajina eviduje najvyšší počet obetí nákazy spôsobenej koronavírusom za Talianskom.

Podľa bilancie vlády z pondelka je oficiálny počet obetí pandémie v Británii 34.796.
 
 
 

Slovinsko po ukončení pandémie otvorilo hranice s Chorvátskom

Ľubľana 19. mája (TASR) - Slovinsko od utorka povoľuje chorvátskym občanom vstúpiť na svoje územie bez následnej karantény alebo izolácie z dôvodu pandémie nového koronavírusu a ochorenia COVID-19. Informovali o tom tlačové agentúry STA a DPA.

Slovinská vláda urobila minulý týždeň prekvapujúci krok a oficiálne vyhlásila koniec pandémie koronavírusu v krajine, pričom však až do konca mája nechala v platnosti bezpečnostné opatrenia.

Vláda tiež prijala plán postupného znovuotvárania hraníc pre cudzincov, ktorý sa opiera o dvojstranné dohody s členskými krajinami Európskej únie a o vývoj epidemiologickej situácie v jednotlivých štátoch.

Chorváti sú na zozname Slovinska prví, vláda tak rozhodla v pondelok večer.

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom sa v Slovinsku dlhšie obdobie drží blízko nuly, pričom potvrdených infekcií je celkovo 1466 a úmrtí 104.

V susednom Chorvátsku je podobná situácia, keďže sa mu takisto podarilo odvrátiť explozívne šírenie vírusu. Chorvátsko zaznamenalo do pondelňajšieho popoludnia celkovo 2228 prípadov nákazy a 95 úmrtí.

Slovinsko je dôležitou turistickou destináciou a takisto vstupnou bránou pre milióny západoeurópskych turistov smerujúcich na chorvátske pobrežie Jadranského mora.
 
 

Česko chce za mesiac úplné otvorenie hraníc s Rakúšanmi a Slovákmi

Praha 19. mája (TASR) - Česká republika a Rakúsko majú rovnaký záujem na cestovaní bez obmedzenia, uviedol v utorok český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček. Ministerstvo zahraničia bude rokovať aj so Slovenskom a Maďarskom, informuje spravodajský server tn.nova.cz.

"S Rakúskom sme si potvrdili záujem, aby sme do polovice júna otvorili naše hranice nielen z ekonomických dôvodov, ale aj pre turistov. Malo by sa smerovať k tomu, že sa budeme vracať k normálu, teda že do susedného Rakúska pôjde cestovať bez testov," povedal na utorňajšej tlačovej konferencii Petříček.

Podobný model ponúkol aj Slovensku. "Veríme, že v polovici júna by mohol vzniknúť taký Minischengen, teda cestovanie bez kontrol, testov i karantény," doplnil Petříček.

Ministerstvo zahraničia chce rokovať aj s Maďarskom. "V druhej polovici budúceho týždňa finálne potvrdíme presný dátum, kedy dôjde k otvoreniu hranice," vyhlásil Petříček.

Rokovania sú naplánované i s ostatnými susednými štátmi, dodal server tn.nova.cz.
 
 

Nemecko a V4 sú za zrušenie hraničných kontrol

Berlín 19. mája (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a lídri krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa v utorok zhodli, že majú rovnaký záujem na postupnom rušení obmedzení a kontrol na hraniciach, hneď ako to vývoj koronavírusovej pandémie dovolí. Informovala o tom agentúra Reuters.

Merkelová po videokonferencii s lídrami krajín V4 (Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko) absolvovala ešte samostatné rokovanie s českým premiérom Andrejom Babišom. Obaja štátnici potvrdili, že chcú v pohraničnom regióne zmierniť obmedzenia pre ľudí a podniky, ak to miera infekčnosti dovolí, uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.
 
 
 

Chorvátsko sa chce v júni dohodnúť na otvorení hraníc pre turistov

Záhreb 19. marca (TASR) - Chorvátsko sa chce v júni dohodnúť na otvorení hraníc pre turistov s piatimi európskymi krajinami vrátane Slovenska. Informovala o tom agentúra HINA s odvolaním sa na denník Jutarnji List.

Podľa denníka Jutarnji List je pravdepodobné, že začiatkom júna Chorvátsko uzavrie dohody o uvoľnení cestovania s Maďarskom, Rakúskom, Českom a Slovenskom. Nemecko by malo nasledovať v polovici júna.

Chorvátsko takisto počíta s príchodom čínskych turistov začiatkom septembra v prípade priaznivej epidemiologickej situácie v oboch krajinách.

Tento scenár závisí od obnovenia leteckej prepravy medzi Budapešťou a Čínou.

Chorvátsko sa už na uvoľnení cezhraničnej dopravy dohodlo so Slovinskom.
 
 

Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Afrike dosiahol 86.721

Pretória 19. mája (TASR)- Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 sa v afrických krajinách za uplynulých 24 hodín zvýšil o 2538 a dosiahol 86.721. Vyplýva to z najnovších údajov regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Afriku.

Najvyšší počet infikovaných novým typom koronavírusu (16.433) a obetí (286) má Juhoafrická republika. Najviac obetí zaevidoval Egypt, ktorý má pri 12.229 nakazených až 630 úmrtí. Alžírsko nahlásilo 7201 prípadov nákazy a 555 úmrtí, Maroko 6930 nakazených a 192 úmrtí a Sudán 2591 infikovaných a 105 úmrtí.

Zo štátov v regióne subsaharskej Afriky eviduje Nigéria 6175 prípadov nákazy a 191 úmrtí. Nasledujú Ghana (5735 nakazených a 29 úmrtí), Kamerun (3529 nakazených a 140 úmrtí), Guinea (2796 nakazených a 16 úmrtí), Senegal (2544 nakazených a 26 úmrtí) a Pobrežie Slonoviny (2119 nakazených a 28 úmrtí).
 
 
 

HROZÍ ČECHÁM DRUHÁ VLNA? Koronavírusom sa nakazilo naraz 82 BANÍKOV

Ostrava 19. mája (Teraz.sk) - K dnešnému dopoludniu odhalily testy už celkovo 82 zamestnancov bane Darkov na Karvinsku nakazených novým koronavírusom. Informuje o tom portál idnes.cz.

Plošné testovanie ôsmich stoviek zamestnancov priviedlo zdravotníkov aj k odhaleniu šiestich chorých rodinných príslušníkov. Hygienici budú teraz s vedením firmy riešiť zavedenie ďalších opatrení. Nákaza bola podľa idnes.cz objavená u rôznych profesií. „Napríklad v banskej doprave, úpravovni, odťažení, príprave, povrchu, prádle,“ uviedla portálu šéfka krajskej hygieny Pavla Svrčinová.

Podľa informácií portálu zatiaľ ani u jedného nakazeného nemá choroba ťažký priebeh, u väčšiny sa neprejavili ani príznaky.
 
 

Bulharsko otvorí od 1. júna hranice pre so Srbskom a Gréckom

Sofia 19. mája (TASR) - Bulharsko, Grécko a Srbsko plánujú od 1. júna otvoriť spoločné hranice pre cestnú premávku, pričom cestujúci nebudú musieť ísť do povinnej dvojtýždňovej karantény. Oznámil to v utorok bulharský premiér Bojko Borisov po videokonferencii s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom, predsedom vlády Rumunska Ludovicom Orbanom a srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom. Informovala o tom agentúra DPA.

Obdobný krok, a to otvorenie cestných hraníc s Rumunskom, sa odsunul z dôvodu tamojšej vládnej krízy, dodal Borisov.

"Cieľom je vytvoriť podmienky pre cestovanie a znovuobnovenie turizmu pre občanov štyroch štátov bez 14-dňovej karantény," vyhlásil Borisov. Zachované by mali zostať všetky hygienické a bezpečnostné opatrenia v boji proti koronavírusu, dodal.

Cestná premávka medzi Bulharskom a Srbskom bude možná od 1. júna, avšak cestujúci budú musieť odovzdať prehlásenie. Borisov ho označil ako "celkom jednoduché" - potrebné bude vyplniť, či má cestujúci príznaky ochorenia COVID-19, a to, či pozná "epidemiologickú situáciu" v danej krajine.

Bulharsko eviduje relatívne nízky počet nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 (2259) a 112 obetí na životoch. Z pondelka na utorok zaznamenali v krajine po prvý raz menej nových prípadov infikovaných (24) než uzdravených (34). Celkovo sa vyliečilo 646 pacientov.
 
 
 

Na COVID-19 zomrelo v Španielsku tretí deň po sebe menej ako 100 ľudí

Madrid 19. mája (TASR) - Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín len 93 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Z tejto krajiny tak už tretí deň po sebe hlásia menej ako 100 nových obetí, informuje denník The Guardian s odvolaním sa na najnovšie údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

Guardian však zároveň upozorňuje, že väčšinu nových úmrtí zaznamenali v niektorých z koronavírusom najviac postihnutých oblastí, a to v autonómnom spoločenstve Madrid (31), v Katalánsku (25) a tiež v autonómnom spoločenstve Kastília a León (7).

Do španielskych nemocníc prijali v ostatných 24 hodinách 166 nových pacientov s ochorením COVID-19, z toho 67 v Madride a 38 v Katalánsku.

Španielska vláda začala od 11. mája s uvoľňovaním opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou. Prvá fáza uvoľnenia sa týka 11 zo 17 španielskych autonómnych spoločenstiev, ako aj enkláv Ceuta a Melilla v severnej Afrike. Prísne opatrenia však naďalej zostali platiť v autonómnom spoločenstve Madrid, odkiaľ hlásia najviac prípadov nákazy, i na väčšine územia Katalánska. Pretrvávajúce obmedzenia vyvolávajú protesty v bohatej metropole Madrid i ďalších mestách.

V Španielsku dosiaľ prostredníctvom tzv. PCR testov zaznamenali 232.037 prípadov nákazy novým koronavírusom a 27.778 úmrtí na ochorenie COVID-19.

Španielsky parlament bude už v stredu hlasovať o ďalšom dvojtýždňovom predĺžení stavu núdze, ktorý platí od 14. marca.

V Španielsku v utorok zaviedli povinnosť nosiť na tvári rúško na takých verejných miestach vrátane krytých priestorov, kde nie je možné, aby občania dodržiavali minimálne dvojmetrové rozstupy. Oznámil to španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa s tým, že sa tým rozširuje predošlé odporúčanie nosiť rúška na v nemociach a domovoch s opatrovateľskou službou.

Nosenie rúšok je už od apríla povinné v prostriedkoch verejnej dopravy.
 
 

Počet potvrdených obetí COVID-19 v Británii vzrástol o 545 na 35.341

Londýn 19. mája (TASR) - Počet potvrdených obetí ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový druh koronavírusu SARS-CoV-2, stúpol v Británii za posledný deň o 545. Celkovo tak nákaze podľa vládnej štatistiky podľahlo 35.341 ľudí. S odvolaním sa na vyhlásenie britského ministra životného prostredia Georgea Eusticea o tom v utorok informovala spravodajská stanica BBC.

Eustice dodal, že v porovnaní s predchádzajúcim dňom bolo zaznamenaných o 160 obetí viac. Minister však v tejto súvislosti zdôraznil, že niektoré úmrtia boli do štatistiky započítané aj niekoľko týždňov po tom, ako k nim došlo.

Pripomenul tiež, že trend poklesu denného počtu nových obetí pretrváva v krajine už niekoľko týždňov, vrátane pondelka.

Podľa informácii NHS England pribudlo v Spojenom kráľovstve za uplynulý deň 2412 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čím celkový počet infikovaných osôb stúpol na 248.818.

NHS England je mimovládny verejný orgán britského ministerstva zdravotníctva, ktorého úlohou je dohliadať na rozpočtovú politiku, plánovanie a každodenné fungovanie Národnej zdravotnej služby (NHS) na území Anglicka.

K inému celkovému počtu obetí koronavírusovej pandémie v Spojenom kráľovstve dospel britský štatistický úrad ONS. Podľa jeho údajov sa ochorenie COVID-19 objavilo na 41.020 úmrtných listoch.

Podľa Eusticea bolo v Británii za posledný deň uskutočnených 89.784 testov na nový koronavírus, čo je menej ako vládou stanovený cieľ 100.000 testov denne. Britský premiér Boris Johnson sa pritom zaviazal robiť 200.000 testov denne do konca apríla.
 
 
 

Švédsko vedie v počte obetí COVID-19 v Európe na počet obyvateľov

Štokholm 19. mája (TASR) - Švédsko, ktoré zvolilo v boji proti pandémii nového koronavírusu liberálnejšiu stratégiu ako ostatné európske štáty, zaznamenalo za uplynulých sedem dní najviac úmrtí na ochorenie COVID-19 v prepočte na jedného obyvateľa. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje zverejnené na webovej stránke Ourworldinsata.org.

Zatiaľ čo počet úmrtí v krajine klesá, Švédsko evidovalo počas siedmich dní (12.-19. mája) v priemere 6,25 úmrtia na milión obyvateľov za deň - najviac v Európe. Za Švédskom nasledovala Británia s 5,75 úmrtiami na milión obyvateľov.

V doterajšom priebehu pandémie má Švédsko stále menej úmrtí na obyvateľa ako Spojené kráľovstvo, Španielsko, Taliansko, Belgicko a Francúzsko, ktoré zaviedli prísne karanténne opatrenia. Na druhej strane však Švédsko registruje omnoho vyšší počet úmrtí než susedné krajiny Dánsko, Nórsko a Fínsko.

Školy, reštaurácie a podniky zostali vo Švédsku počas pandémie otvorené. Švédsky model boja proti koronavírusovej kríze založený do veľkej miery na dobrovoľných opatreniach, spoločenskom odstupe a dodržiavaní základnej hygieny, sa stretol na jednej strane s kritikou, že ide o nebezpečný experiment s ľudskými životmi. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ho však označila za model do budúcnosti.
 
 
 

Taliansko zaznamenalo vyššie čísla; 162 nových úmrtí a 813 nakazených

Rím 19. mája (TASR) - Taliansko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 162 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 32.169. Ide o opätovný nárast oproti 99 úmrtiam hláseným v pondelok, informuje s odvolaním sa na najnovšie údaje civilnej ochrany denník The Guardian.

V Taliansku za uvedený čas pribudlo aj 813 nových prípadov nákazy. Aj toto číslo je výrazne vyššie ako predošlý denný prírastok, ktorý bol 451 nakazených. Vyše polovicu z najnovších prípadov zaznamenali v najviac postihnutom Lombardsku.

V Taliansku sa od pondelka v rámci uvoľňovania opatrení mohli znovu otvoriť reštaurácie, bary, múzeá, knižnice a väčšina obchodov. Občania však aj naďalej musia dodržiavať odstup.

Talianska polícia informovala, že v meste Foggia v regióne Apúlia sa pri príležitosti osláv náboženského sviatku Matky ustavičnej pomoci zišlo v pondelok neskoro večer asi 300 ľudí, a to bez rúšok na tvárach. Iná veľká skupina ľudí zase spomínala na miestneho mafiánskeho bosa.

V Taliansku dosiaľ zaznamenali 226.699 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Zavedené obmedzenia sa síce začali uvoľňovať, no tamojšia vláda varovala, že hneď ako epidemická krivka opätovne porastie, vráti sa ku karanténnym opatreniam.
 
 
 

Vyberte región